06 stycznia 2016

Karmelowy tort z pomarańczą.

Czasami nachodzi mnie ochota na potrawy i wypieki, które już kiedyś przygotowywałam. Szukam wtedy przepisu, szukam i szukam, (gdzieś przecież musi być, w końcu już to robiłam) a im dłużej, to trwa, tym bardziej się denerwuję. Postanowiłam, więc publikować je na blogu. Ja będę je mieć pod ręką a wy będziecie mogli z nich korzystać i dzielić się ze mną waszą opinią, zdjęciami itp.
Na pierwszy ogień idzie tort karmelowy z nadzieniem pomarańczowym. Od razu muszę was przeprosić, za fatalne zdjęcie, ale wypiek szybko zniknął w paszczach łasuchów, którzy mieli okazje go spróbować i nie miałam kiedy zrobić lepszego ujęcia.

Krem karmelowy

400ml śmietany 36%
150g karmelowej czekolady (np. Wedel)

Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej kawałki czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i chłodzimy w lodówce przez noc. Po wyjęciu z lodówki ubijamy masę na sztywną bitą śmietanę.

Krem pomarańczowy

200g masła
80g cukru
2 pomarańcze
3 łyżki kaszy manny
4 żółtka

Masło rozpuść z cukrem, sokiem i skórką pomarańczową w małym garnku. Zmniejsz ogień na minimalny, dodaj żółtka i mieszaj bez przerwy przez ok 10min. Dodaj kaszę manną i mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Odstaw do wystygnięcia.


Biszkopt

2 jajka
375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180ml mleka
szczypta soli
150g miękkiego masła
*syrop karmelowy

Utrzyj masło z syropem karmelowym na gładką masę. Dodaj wszystkie składniki poza białkami i zmiksuj. Ubij białka na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą. Ciasto podziel na 3 części (w ten sposób otrzymasz trzy osobne warstwy biszkoptu) i każdą piecz w tortownicy przez ok. 25 minut w 175st.C

*syrop karmelowy- wsyp 1,5 szklanki cukru do rondla z grubym dnem i karmelizuj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Ostrożnie zalej gorącą wodą (1,5 szklanki). Chwilę pogotuj, zdejmij z ognia i ostudź.

Dolną warstwę biszkoptu posmaruj kremem pomarańczowym. Połóż na wierzch drugi placek i posmaruj połową kremu karmelowego. Następnie połóż ostatni biszkopt i całość (razem z brzegami) posmaruj resztą kremu karmelowego.

Tort najlepiej wykonać dzień/ dwa przed podaniem.

Bon Appetit!


Przepis, to moja wersja dwóch przepisów (1, 2)

2 komentarze:

  1. Och czemu za każdym razem gdy próbuję odstawić słodycze trafiam na tyle fajnych przepisów? Nie ma wyjścia muszę spróbować zrobić ten tort, bo wygląda bardzo apatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie Cię rozumiem :) Kiedy chcę odstawić słodycze i nie kupię ich, zawsze dostanę je od kogoś. Jak zrobisz tort, to koniecznie daj znać czy Ci smakował :) Pozdrawiam!

      Usuń